Olen usein ajatellut miksi joitain on helpompi opettaa/valmentaa/ohjata kuin toisia? Luulen että kyse on hyvin pitkälti asenteesta. Positiivinen ja armollinen asenne itseä, hevosta ja koko oppimisprosessia kohtaan antaa oppimiselle hyvän pohjan. Negatiiviset ajatukset, huono mielentila ja ylisuorittaminen aiheuttavat turhaa jännitystä joka välittyy myös hevoseen.

Turhautuminen. Hevonen peilaa ratsastajaansa, joten turhautunut ratsastaja saa yleensä aikaan myös turhautuneen hevosen. Varmasti useimmille opettajille ja valmentajille ovat tuttuja nämä sanat: en pysty, en osaa, ei tää onnistu jne. Oppilaana ei välttämättä tule ajatelleeksi kuinka haastava tilanne voi olla myös opettajalle. Kuinka motivoin ja kannustan oppilasta, kuinka saan hänet uskomaan itseensä? Kuinka teen sen kun tunnilla on ehkä myös ne viisi (tai enemmän) muutakin ratsastajaa joita täytyy yhtälailla huomioida? Oppilas kokee epäonnistuvansa, olenko siis huono opettaja? Kuinka käännän negatiivisen kierteen ja ajatukset positiivisempaan suuntaan jolloin ratsastuskin alkaa sujua paremmin?

Uutta asiaa opetellessa on selvää, että se ei välttämättä onnistu heti täydellisesti, eikä tarvitsekaan. Ensimmäisellä kerralla usein riittää “jotain vähän sinne päin”, ja seuraavalla kerralla ehkä vähän enemmän. Virheitä ei pidä pelätä sillä ne kuuluvat oppimiseen, niistä ei kannata rankaista itseään eikä varsinkaan hevosta. Haasteet tulee tiedostaa, mutta epäonnistumisiin ei kannata takertua. Sen sijaan kannattaa yrittää löytää ne pienetkin onnistuneet hetket ja kerrata ja vahvistaa niitä mielessään.

Oppiakseen ja edistyäkseen täytyy uskaltaa tehdä asioita toisella tavalla ja yrittää vaikka ei heti onnistuisikaan, mennä sinne kuuluisalle epämukavuusalueelle. Kuten Kyra usein sanoo: “If you always do what you always did, you´ll always get what you always got”. Eli huonosti suomennettuna: “Jos aina teet niin kuin olet aina tehnyt, saat minkä olet aina saanut”.

Laitetaan tähän loppuun vielä pari hieman kliseistä mietelausetta, niissä on kuitenkin totuuden siemen!

“Your mind is a powerful thing. When you fill it with positive thoughts, your life will start to change.”

“Believe you can and you´re halfway there.” (Theodore Roosevelt)

“If you believe it will work out you´ll see opportunities, if you believe it won´t, you´ll see obstacles.” (Wayne Dyer)

Näillä ajatuksilla siis eteenpäin ja kohti uusia pettymyksiä onnistumisia! 😀


User Avatar

Johanna Janatuinen

Fysioterapeutti, eläinfysioterapeutti ja ratsastuksenopettaja. Lisäkoulutuksia muun muassa Physiopilates 1 ja spiraalistabilaatio -ohjaaja. Myös lukuisia muita lyhyempiä koulutuksia.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *