Spiraalistabilaatio (SPS) on kehonhallintametodi, joka on kehitetty erityisesti erilaisten selän ongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.  Metodin on luonut tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistunut lääkäri Richard Smisek. Spiraalistabilaation avulla voidaan muun muassa parantaa ryhtiä, kehittää kehon tukilihasten voimaa ja aktiivisuutta, parantaa lihastasapainoa, korjata kävelyn ja juoksun koordinaatiota sekä ehkäistä ja hoitaa selän ja nivelten kiputiloja. Spiraalistabilaatiota käyttävät myös monet urheilijat oheisharjoitteluna kehonhallinnan parantamiseksi ja vammojen ennaltaehkäisemiseksi. Spiraalistabilaatio kehittää myös liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota.

Lihakset toimivat yhdessä ja muodostavat lihasketjuja. Vertikaaliset lihasketjut toimivat paikallaan ollessa, kun taas spiraalilihasketjut stabiloivat kehoa liikkeessä. Passiivinen elämäntyyli ja esimerkiksi runsas istuminen ja paikallaan olo aiheuttavat vertikaalisten lihasketjujen yliaktiivisuuden ja kiristymisen, jolloin nikamiin ja välilevyihin kohdistuva paine kasvaa. Spiraalilihasketjujen aktivoituminen saa aikaan selkärangan ojentumisen/pidentymisen, jolloin selän nikamiin ja välilevyihin kohdistuva paine kevenee. Spiraalistabilaation periaatteena on rentouttaa yliaktiivisia vertikaalilihasketjuja ja aktivoida ja vahvistaa spiraalilihasketjuja.

Spiraalistabilaatioharjoittelu kannattaa aloittaa alkeiskurssilla. Alkeiskursseja järjestetään sekä yksityis- että ryhmätunteina, lue lisää: Spiraalistabilaatio (SPS) alkeiskurssit