Ratsastajat, nyt huomio pakaroihin🍑🍑🍑

Miksi ratsastajan kannattaa treenata pakaroita? Eihän niitä kuulu ratsastaessa jännittää?

No ei tietenkään kuulu jännittää jatkuvasti, kuten ei mitään muutakaan lihasta tule pitää jatkuvassa staattisessa jännityksessä. Kaikkihan tietää mitä tapahtuu, kun puristat pakaroilla esimerkiksi harjoitusravissa tai laukassa (eli irtoat satulasta etkä pysty mukautumaan hevosen liikkeeseen).

Pakaralihakset ovat kuitenkin erittäin tärkeitä lihaksia ratsastuksen kannalta, sillä ne kuuluvat lantion tärkeimpiin tukilihaksiin, ja lantion hallintahan on ratsastuksen kannalta erittäin oleellista. Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti lonkan loitontajalihaksiin (tärkeimpänä gluteus medius eli keskimmäinen pakaralihas ks. kuva), sillä ne huolehtivat lantion hallinnasta sivusuunnassa, ja auttavat sinua pysymään keskellä satulaa ratsastaessa.

Pakaralihakset ovat lonkkaa liikuttavia lihaksia, ja näin ollen myös lonkan tukilihaksia. Kukapa ratsastaja ei haluaisi nätisti vakaana pysyviä jalkoja? Toimivat pakaralihakset ovat avain myös tähän, sillä tuki jalan asennolle lähtee lantiosta/lonkasta. Pakaralihasten toimintahäiriöt voivat myös aiheuttaa vinoutta ja epäsymmetrisyyttä. Kun pakaralihakset ovat kunnossa, keskivartalon ja lantion, sekä alaraajan hallinta helpottuu.

Pakaralihakset ovat isoimpia ja vahvimpia lihasryhmiä ihmisen kehossa. Tai pitäisi olla. Usein nimittäin esimerkiksi runsaasta istumisesta ja passiivisesta elämäntyylistä johtuen ne voivat olla hyvinkin heikot ja ”nukuksissa”, jolloin ne eivät hoida työtänsä oikein. Tämä taas kuormittaa muita lihaksia ja voi johtaa monenlaisiin ongelmiin ja kiputiloihin.

(Fyssarit muuten RA-KAS-TAA pakaroita. Mikä tahansa onkin pielessä, niin aina voi hakea vikaa pakarasta. Että toimiiko se vai eikö se toimi? Vai onko se ehkä jumissa? Heikko? Tai surkastunut? Toimiiko se väärään aikaan? 😃 Jos siis tarvitset apua pakaroidesi suhteen tai ylipäätään minkä tahansa istuntaan tai kehonhallintaan liittyvän asian suhteen, kannattaa kääntyä fyssarin puoleen. Meitä nimenomaan ratsastajiin erikoistuneita on jo aika paljon!)

Kollegani Henna (Hurdaphysio, www.facebook.fi/hurdaphysio) on muuten perehtynyt ratsastajan polvikipuun. Yllätys yllätys, pakarat liittyvät oleellisesti tähänkin! Tsekkaa lisää täältä: http://www.hurdaphysio.fi/polven-kipua-voi-hallita…/

kuva: Creative Commons


User Avatar

Johanna Janatuinen

Fysioterapeutti, eläinfysioterapeutti ja ratsastuksenopettaja. Lisäkoulutuksia muun muassa Physiopilates 1 ja spiraalistabilaatio -ohjaaja. Myös lukuisia muita lyhyempiä koulutuksia.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *